miercuri, 15 ianuarie 2014

Tratarea apei din piscina

Dragi prieteni!


In randurile de mai jos vom incerca sa oferim un suport teoretic activitatii de tratare a apei din piscina din punct de vedere chimic.
Daca  aveti intrebari sau situatii cu care v-ati confruntat si pe care doriti sa le rezolvati ne puteti adresa intrebari si comentarii sau ne puteti contacta direct prin e-mail: office@piscine-saune.com,  website: www.piscine-saune.com, sau la telefon 0751-867.555



DEZINFECŢIA APEI


Chiar dacă apa din piscină este curată si transparentă, poate conţine bacterii si viruşi care transmit boli si infecţii. Din acest motiv, ea trebuie dezinfectată, pentru a elimina posibilele microorganisme prezente. Atunci când clorul este adăugat in apa piscine iasi, o  parte va fi folosit pentru a distruge agenţii contaminaţi prezenţi. Partea de clor rămasă în apă – clor rezidual – va acţiona asupra noilor agenţi contaminaţi care vor fi aduşi de vânt sau înnotători. Acest dezinfectant rezidual este numit Clor Rezidual Liber. Pentru a asigura o dezinfecţie corectă a apei piscinei nivelul Clorului Rezidual Liber trebuie să se încadreze între 0.5 si 2 ppm ( părţi de milion ). Consumul de clor variază în funcţie de temperatură, razele solare, numărul de înnotători si poluare. Din acest motiv este necesară analiza zilnică a nivelului clorului, cu ajutorul instrumentelor de testare a clorului si a pH-ului.


PREVENIREA ALGELOR

Algele sunt organisme unicelulare care se pot dezvolta rapid in apă, în special când temperatura este ridicată. Sporii algelor  sunt introduşi in apă atunci când bate vântul sau plouă. Pentru a preveni reproducerea lor, pe lângă substanţele dezinfectante mai trebuie adăugate (in apă) şi produse antialge.

Tratamentul necesar

Pentru a avea o apă limpede ca şi cristalul şi dezinfectată totodată, se recomandă aplicarea următorului tratament:

  1. Tratament iniţial
Aplicati o clorinare puternică cu diclor granulat sau clor cu actiune rapidă sub formă de tablete; proportionaţi produsul direct in apa din piscina sau prin skimmere. Va trebui să completaţi clorinarea cu o substanţă antialge. 

  1. Tratament de intreţinere
Clorinarea va fi completată cu triclor compact, cu ajutorul skimmerului sau a unui dozator. Aproximativ o dată pe săptămână ar trebui să verificaţi nivelul triclorului-compact şi să-l înlocuiţi, dacă este necesar. Acest tratament vă va asigura independenţa şi o clorinare residuală 24 de ore pe zi. Actiunea dezinfectantă a  clorului va trebui completată    o dată pe săptămână cu  o substanţă antialge, prin distribuire direct în apă.


 pH-ul

pH-ul este un factor foarte important şi are o mare influenţă asupra acţiunii de dezinfectare a clorului, asupra confortului înnotătorilor şi asupra stării echipamentelor piscinei. pH-ul indică starea de aciditate a apei. Intr-o piscină nivelul pH-ului trebuie menţinut între 7.2 şi 7.6. Nivelul pH-ului influenţează ochii şi pielea înnotătorilor.

Atunci când nivelul pH-ului depăşeşte cota de 7.6, dezinfectanţii îşi pierd proprietăţile şi creşte încărcătura de mizerie în filtre.

Atunci când nivelul pH-ului este sub 7.2, poate apărea procesul de coroziune pe părţile din metal a echipamentelor piscine iasi, iar pe de altă parte pot apărea iritaţii ale ochilor înnotătorilor.

Pentru a menţine pH-ul între cele două valori indicate, este necesar să faceţi zilnic un test de verificare a nivelului pH-ului şi clorului. Dacă pH-ul este mai mare de 7.6 trebuie adăugată o substanţă de reducere a pH-ului (pH negativ) iar dacă nivelul acestuia se situează sub 7.2 trebuie adăugată o substanţă de ridicare a nivelului, adică pH pozitiv.

   

PUNEREA ÎN FOLOSINTA A  PISCINEI


La începutul sezonului cald, piscina dvs. trebuie pusă în funcţiune. Este foarte important să urmaţi o serie de recomandări pentru a evita eventualele probleme care ar putea să apară de-a lungul verii:

1.  Verificaţi dacă echipamentul piscinei (pompă, filtru etc.) se află într-o perfectă stare de funcţionare.
2.   Dacă este necesar, goliţi complet bazinul şi curăţaţi-l cu o substanţă de îndepărtare a depunerilor. Bazinul trebuie curăţat doar când soarele nu este prea puternic, pentru ca fundul şi pereţii laterali să fie umezi. Aplicaţi produsul de îndepărtare a depunerilor, lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră, iar apoi limpeziţi cu apă.
3.     Odată ce bazinul este curat, îl puteti umple cu apă.
4.     Aplicaţi o clorinare puternică cu diclor granulat (20 gr. substanţă/ 1 mc apă) sau cu tablete de clor cu acţiune rapidă (2 tablete/1 mc apă). Dacă durează mai mult de o zi pentru ca piscina dvs. să se umple este necesar ca substanţele de clorinare să fie dozate proporţional, pentru a evita formarea algelor.
5.     Testaţi nivelul pH-ului din apă şi încercaţi să-l menţineţi între 7,2 şi 7,6 cu ajutorul substanţelor de reglare a nivelului acestuia.
6.     Aplicaţi programul de întreţinere a apei.

PROGRAM DE INTRETINERE A APEI
Secretul păstrării piscine iasi dvs. într-o perfectă stare de curăţenie este aplicarea corectă a tratamentului preventiv. Pentru aceasta este necesar să respectaţi următoarele sfaturi:


ZILNIC:
1.     Analizaţi nivelul pH-ului din apă şi stabilizaţi-l dacă este necesar
2.  Analizaţi nivelul clorului rezidual, păstrându-l între 0,5 şi 2 ppm (părţi de milion). Dacă folosiţi un aparat pentru dozare, încercaţi să menţineţi acest nivel constant.
3.     Curăţaţi apa de frunze şi insecte


SAPTAMANAL:
1.     Curăţaţi skimmerele şi periaţi pereţii bazinului. Apoi curăţaţi şi fundul bazinului.
2.     Curăţaţi filtrul în direcţia de deversare a apei şi curăţaţi de asemenea şi prefiltrul pompei. Inlocuiţi triclorul compact din skimmere sau di dozator.
3.     Adăugaţi doza necesară de substanţe antialge.

ATENTIE:
1.     Păstraţi nivelul apei constant.
2.     Când adăugaţi o nouă cantitate de apă în piscină, verificaţi ca aceasta să aibă nivelul optim al pH-ului şi al clorului. In caz contrar, reglaţi acest nivel cu ajutorul substanţelor potrivite.
3.     Când există pericolul să plouă, măriţi doza de clor şi substanţă antialge.
4.     Verificaţi dozatorul de clor  şi menţineţi-l într-o stare bună de funcţionare.


TESTAREA APEI

Utilizarea testeruluipentru nivelul de Cl si pH al apei din piscine este o operatiune care trebuie facuta permanent atat pentru a optimiza randamentul clorului cat si pentru a stii ce actiune trebuie facuta.

Important:
  • Nu amestecati niciodata clorul cu alte substante chimice; exista pericolul de a intra in reactie si a se produce gaze cu effect nociv pentru organism
  • Pastrati testerul ferit de soare pentru a evita decolorarea scalei si implicit acuratetea de citire a nivelului de pH din apa piscinei
  • Testerul poate fi utilizat cu tablete sau picaturi, dar cele mai eficiente sunt tabletele
 Nivelul pH-ului trebuie sa fie intre 7,0 – 7,6. In acest interval eficacitatea clorului este maxima., nu este atacata instalatia de filtrare (pompa, filtru, fitinguri) iar ochii si pielea inotatorilor nu se va irita.

Dozarea substantelor chimce se face conform instructiunilor primite odata cu tester-ul sau conform urmatorilor pasi:

  • Daca valoarea pH-ului este prea mare adaugati pH-
  • Daca valoarea pH-ului este prea mica adaugati pH+
Nivelul clorului trebuie sa fie intre 0,5 – 3,0. Valoarea optima insa este intre 0,5 – 1,5.

Daca nivelul clorului este prea mare nu trebuie sa faceti nimic. Clorul se va evapora in timp.

Daca nivelul este prea mic trebuie sa adaugati clor in cantitati mici pana veti ajunge la valoarea dorita.


RECOMANDARI la introducerea substantelor chimce in apa piscine iasi:

  • NU amestecati niciodata substantele in acelasi recipient; exista pericolul formarii de gaze cu efect nociv asupra organismului uman.
  • Asteptati cca 15 minute dupa fiecare operatiune de introducere a substantelor
  • Introducerea substantelor trebuie facuta sub forma lichida; in cazul liner-ului tabletele/ granulele aplicate direct in bazin vor ataca culoarea acestuia.
  • Iintroduceti chimicalele in fata duzei de introducere a apei; in acest fel se vor dispersa mai repede
  • Introduceti clorul numai dupa apusul soarelui intrucat razele solare directe diminueaza eficacitatea acestuia.
  • Relatia dintre nivelul pH-ului si eficacitatea clorului este foarte importanta si de aceea valoarea pH-ului trebuie sa se situeze in intervalul 7.0 - 7.6.





2 comentarii:

  1. In saptamanile viitoare vom continua cu aspectele importante legate de tratarea apei din piscina si din punct de vedere mecanic (filtrare).

    RăspundețiȘtergere
  2. Mi permetto di puntualizzare una cosa..il trattamento shock e di 15g per mc......
    Il cloro libero e da 0,5 a 1.5ppm ( per milione)

    RăspundețiȘtergere