sâmbătă, 23 august 2014

Tratarea apei din piscina cu OXIGEN ACTIV

Dragi prieteni,


Suntem obisnuiti ca atunci cand mergem la piscina (fie ea publica sau a unui apropiat), sa acceptam si mirosul de clor in virtutea ideii ca apa astfel tratata este curata si lipsita de diversi germeni, microbi, etc.

Este adevarat ca substantele pe baza de clor dezinfecteaza si ca pana la urma, prezenta mirosului de clor ne certifica ca totusi apa respectiva este intr-un fel sau altul tratata, dar nu este mai putin adevarat ca din 1980 incoace, progresul tehnologic a atins si industria piscinelor...

Oxigenul activ este cea mai noua si sanatoasa tehnologie pentru tratarea apei din piscina si substituie cu succes vechiul si banalul clor.

Oxigenul activ, nu miroase, nu irita ochii si pielea, nu are efecte secundare, este mult mai prietenos cu tot ceea ce inseamna viata si mediu.



Tot mai multe institutii europene si nu numai, pun in mod curent, oportunitatea prezentei clorului in intimitatea oamenilor, sub un mare semn de intrebare din punct de vedere al sanatatii. 
Cat clor suntem dispusi sa inghitim din piscina, mai ales in zilele noastre cand suntem atat de atenti la carbohidrati, calorii, E-uri, poluare, produse bio? 


De ce sa fim mai putin pretentiosi sau chiar ignoranti cand vine vorba de apa din piscina, mai ales cand corpul omenesc contine peste 70% apa?


Oxigenul activ este cea mai noua si sanatoasa tehnologie pentru tratarea apei din piscina si substituie cu succes vechiul si banalul clor.

Apa din piscina poate fi la fel de limpede si  curata dar cu mult mai putine influente negative din partea substantelor chimice din ea!


Va incurajam sa va informati despre acest subiect, va stam la dispozitie pentru informatii suplimentare legate de dozare, periodicitate, concentratii. 

Nu ezitati sa puneti intrebari pe blog si va asiguram ca veti beneficia de intreg suportul nostru.


VA ASTEPTAM!
ECHIPA AUGUSTINIAN PISCINE.

marți, 18 februarie 2014

Robinetul cu 6 cai

Dragi prieteni,


Stim ca multe dintre dintre problemele cu care va confruntati in utilizarea si intretinerea piscinei voastre v-au stresat si ca v-au facut sa priviti camera tehnica a piscinei cel putin incurcati.
Tocmai din acest motiv, blogul nostru abordeaza intreaga problematica a piscinelor: de la tratarea apei la intelegerea instalatiilor si echipamentelor.

In continuare va vom explica utilizarea robinetului cu 6 cai, atasat filtrului cu nisip.



INSTRUCŢIUNI DE UTILIZARE A ROBINETULUI CU 6 CĂI PENTRU
FILTRELE CU NISIP


Filtrul cu nisip este un filtru mecanic, destinat curăţării apei din piscine. Funcţionarea acestuia se bazează pe principiul trecerii forţate a apei prin patul de nisip, care reţine toate impurităţile.
Robinetul cu 6 căi poate fi montat lateral sau în partea superioară a filtrului, funcţionarea lui fiind identică; alegerea se face în funcţie de spaţiul disponibil.



FUNCŢIONAREA ROBINETULUI CU 6 CĂI:
!!! Opriţi alimentarea electrică a pompei atunci când schimbaţi poziţia robinetului cu 6 căi.



1.     “FILTER” (FILTRARE) – Poziţia normală în timpul realizării filtrării.
2.     “BACKWASH” (SPĂLARE ÎN CONTRACURENT) – Când indicatorul manometrului ajunge în zona roşie, puterea de filtrare este scăzută, fiind necesară spălarea nisipului din filtru. Poziţia optimă a indicatorului este la 0,8 kg/cm2; când acesta ajunge la 1,3 kg/cm2 nisipul trebuie spălat. În mod normal, nisipul trebuie schimbat o dată la 4-5 ani, dar anumiţi factori, cum ar fi nivelul necorespunzător al pH-ului, pot scurta durata de exploatare a acestuia, de aceea este important să se verifice săptămânal nivelul clorului şi al pH-ului.


Curăţarea nisipului:

a.     Dacă nu aveţi o ţeavă racordată permanent de la ieşirea “WASTE” (GOLIRE) a robinetului cu 6 căi la canalizare, conectaţi o ţeavă/un furtun flexibil între această ieşire şi canalizare.
b.     Opriţi alimentarea electrică şi puneţi robinetul în poziţia “BACKWASH” (SPĂLARE ÎN CONTRACURENT).
c.     Porniţi alimentarea electrică şi lăsaţi pompa să funcţioneze până când apa (se urmăreşte prin capacul treansparent de pe robinet) iese curată (2-3 minute). Prin această operaţiune apa din filtru este presată în sens invers, mizeria fiind eliminată.
d.     Când apa iese curată, opriţi alimentarea electrică.
 
3.     “RINSE” (CLĂTIRE) – după curăţărea nisipului este posibil ca în robinet să rămână impurităţi. Puneţi robinetul pe poziţia “RINSE” (CLĂTIRE), porniţi alimentarea electrică şi lăsaţi pompa să funcţioneze 20-30 sec. Opriţi alimentarea electrică, poziţionaţi robinetul pe “FILTER” (FILTRARE) şi reporniţi pompa.
4.     “WASTE” (GOLIRE) – dacă doriţi să reduceţi nivelul apei din piscină sau să o goliţi, poziţionaţi robinetul pe “WASTE” (GOLIRE) (nu uitaţi să opriţi alimentarea cu curent în timpul schimbării poziţiei). Apa va merge direct la canalizare fără să mai treacă prin filtru.
5.     “CLOSED” (ÎNCHIS) – în această poziţie este închis circuitul dintre pompă şi filtru. Se utilizează, de exemplu, în cazul în care pompa necesită reparaţii.
6.     “RECIRCULATION” (RECIRCULARE) – această poziţie se poate utiliza, de exemplu, atunci când se adaugă chimicale în apa din piscină, amestecul acestora cu apa făcându-se mai repede.



NU UITAŢI SĂ OPRIŢI ALIMENTAREA ELECTRICĂ ATUNCI CÂND SCHIMBAŢI POZIŢIA ROBINETULUI!!!


Pentru a asigura buna funcţionare a circuitului de recirculare/filtrare, prefiltrul pompei trebuie inspectat periodic şi curăţat de materialele grosiere care se acumulează în el.

duminică, 2 februarie 2014

Probleme speciale legate de piscină





1.     APA ÎNNEGRITà

Când apa îşi pierde claritatea, aceasta poate fi cauzată de următorii factori:
·       Filtrare defectuoasă : Verificaţi filtrul, măriţi timpul de filtrare. Daca apa continuă să fie întunecată, aplicaţi un tratament cu substanţă floculantă, care va transforma particulele aflate în suspensie (în apa) în particule mai mari care vor fi reţinute de către filtru
·       pH ridicat :Analizaţi nivelul pH-ului şi dacă este cazul ajustaţi-l cu o substanţă de reducere a acestuia, până se situează intre 7,2-7,6
·       Reziduri organice în exces :În această situaţie trebuie ajustat nivelul pH-ului şi trebuie îndepărtate toate rezidurile organice aflate în exces (uleiuri, urină, etc). Se va face apoi o clorinare puternică.



2.     Formarea algelor

În cazul în care în piscina dvs s-au format alge, trataţi-le imediat

·       CAZUL A : Prezenţa algelor pe pereţii şi fundul piscinei, în condiţiile în care apa din piscină este curată şi transparentă
Opriţi echipamentul de filtrare şi efectuaţi o clorinare puternică şi anume:
a)    Dacă finisarea este făcută cu ceramică se foloseşte triclor granulat sau pudră
b)    Dacă finisarea este făcută cu liner se foloseşte diclor granulat

Imediat după această operaţiune, adăugaţi o substanţă antialge direct în zona unde aţi sesizat apariţia acestora. Lăsaţi aceste produse să acţioneze 8 ore după care periaţi pereţii şi fundul piscinei.

·       CAZUL B : Prezenţa algelor pe pereţii şi fundul piscinei, în condiţiile în care apa din piscină este întunecată sau verde
Opriţi echipamentul de filtrare şi efectuaţi o clorinare puternică cu diclor granulat sau clor cu acţiune rapidă. La foarte scurt timp aplicaţi o substanţă antialge şi un lichid floculant. Lăsaţi produsele să acţioneze 8 ore după care periaţi pereţii bazinului după care activaţi filtrul atât timp cât este nevoie pentru a obţine o apă curată şi transparentă.

3.     APA COLORATÃ

Culoarea apei dintr-o piscină poate varia:

·       In cazul în care culoarea apei este verzuie-transparentă înseamnă că alcalinitatea apei este scăzută. Pentru aceasta trebuie analizat nivelul alcalinităţii şi dacă e mai mic decât 80 ppm (părţi pe milion), aplicaţi o substanţă pentru stabilizarea acesteia. Alcalinitatea optimă se situează între 120-150 ppm.
·       În cazul în care apa este verde şi întunecată vezi secţiunea FORMAREA ALGELOR
·       Dacă apa este maronie,înseamnă că în apa sunt particule de fier şi mangan. Ajustaţi în acest caz nivelul ph-ului şi efectuaţi o clorinare puternică cu diclor granulat. La foarte scurt timp aplicaţi un lichid floculant. Lăsaţi produsele să acţioneze 8 ore după care îndepărtaţi depunerile de fundul bazinului cu dispozitivul de curăţare. O dată pe săptămână, este indicat să aplicaţi o substanţă pentru evitarea depunerilor de acest gen.

4.     PETE DE MURDÃRIE

Petele apar în piscinele cu apă corozivă sau în cele care conţinioni metalici dizolvaţi (fier, cupru, mangan). Pentru tratare ajustaţi nivelul pH-ului şi aplicaţi o substanţă împotriva petelor. Dacă petele totuşi rezistă va trebui golită piscina şi curăţată cu o substanţa de îndepartare a depunerilor.


5.     DEPUNERI PE ŢEVI ŞI INSTALAŢIE

Depunerile se formează ca urmare a precipitaţiilor, care conţin săruri calcice. Pentru prevenire adăugaţi o substanţă anti-calcar, o dată pe săptămână sau folosiţi un sistem de împiedicare a depunerilor SCALE WATCHER furnizat de către firma noastră.



PRECAUŢII

      Când folosiţi produse chimice respectaţi instrucţiunile următoare:

·       Nu amestecaţi produsele
·       Când diluaţi produsele puneţi produsele în apă nu invers
·       Păstraţi ambalajele închise, în locuri uscate, conform instrucţiunilor de pe etichetele acestora
·       Evitaţi contactul altor substanţe chimice cu accesoriile legate de piscine



miercuri, 15 ianuarie 2014

Tratarea apei din piscina

Dragi prieteni!


In randurile de mai jos vom incerca sa oferim un suport teoretic activitatii de tratare a apei din piscina din punct de vedere chimic.
Daca  aveti intrebari sau situatii cu care v-ati confruntat si pe care doriti sa le rezolvati ne puteti adresa intrebari si comentarii sau ne puteti contacta direct prin e-mail: office@piscine-saune.com,  website: www.piscine-saune.com, sau la telefon 0751-867.555



DEZINFECŢIA APEI


Chiar dacă apa din piscină este curată si transparentă, poate conţine bacterii si viruşi care transmit boli si infecţii. Din acest motiv, ea trebuie dezinfectată, pentru a elimina posibilele microorganisme prezente. Atunci când clorul este adăugat in apa piscine iasi, o  parte va fi folosit pentru a distruge agenţii contaminaţi prezenţi. Partea de clor rămasă în apă – clor rezidual – va acţiona asupra noilor agenţi contaminaţi care vor fi aduşi de vânt sau înnotători. Acest dezinfectant rezidual este numit Clor Rezidual Liber. Pentru a asigura o dezinfecţie corectă a apei piscinei nivelul Clorului Rezidual Liber trebuie să se încadreze între 0.5 si 2 ppm ( părţi de milion ). Consumul de clor variază în funcţie de temperatură, razele solare, numărul de înnotători si poluare. Din acest motiv este necesară analiza zilnică a nivelului clorului, cu ajutorul instrumentelor de testare a clorului si a pH-ului.


PREVENIREA ALGELOR

Algele sunt organisme unicelulare care se pot dezvolta rapid in apă, în special când temperatura este ridicată. Sporii algelor  sunt introduşi in apă atunci când bate vântul sau plouă. Pentru a preveni reproducerea lor, pe lângă substanţele dezinfectante mai trebuie adăugate (in apă) şi produse antialge.

Tratamentul necesar

Pentru a avea o apă limpede ca şi cristalul şi dezinfectată totodată, se recomandă aplicarea următorului tratament:

  1. Tratament iniţial
Aplicati o clorinare puternică cu diclor granulat sau clor cu actiune rapidă sub formă de tablete; proportionaţi produsul direct in apa din piscina sau prin skimmere. Va trebui să completaţi clorinarea cu o substanţă antialge. 

  1. Tratament de intreţinere
Clorinarea va fi completată cu triclor compact, cu ajutorul skimmerului sau a unui dozator. Aproximativ o dată pe săptămână ar trebui să verificaţi nivelul triclorului-compact şi să-l înlocuiţi, dacă este necesar. Acest tratament vă va asigura independenţa şi o clorinare residuală 24 de ore pe zi. Actiunea dezinfectantă a  clorului va trebui completată    o dată pe săptămână cu  o substanţă antialge, prin distribuire direct în apă.


 pH-ul

pH-ul este un factor foarte important şi are o mare influenţă asupra acţiunii de dezinfectare a clorului, asupra confortului înnotătorilor şi asupra stării echipamentelor piscinei. pH-ul indică starea de aciditate a apei. Intr-o piscină nivelul pH-ului trebuie menţinut între 7.2 şi 7.6. Nivelul pH-ului influenţează ochii şi pielea înnotătorilor.

Atunci când nivelul pH-ului depăşeşte cota de 7.6, dezinfectanţii îşi pierd proprietăţile şi creşte încărcătura de mizerie în filtre.

Atunci când nivelul pH-ului este sub 7.2, poate apărea procesul de coroziune pe părţile din metal a echipamentelor piscine iasi, iar pe de altă parte pot apărea iritaţii ale ochilor înnotătorilor.

Pentru a menţine pH-ul între cele două valori indicate, este necesar să faceţi zilnic un test de verificare a nivelului pH-ului şi clorului. Dacă pH-ul este mai mare de 7.6 trebuie adăugată o substanţă de reducere a pH-ului (pH negativ) iar dacă nivelul acestuia se situează sub 7.2 trebuie adăugată o substanţă de ridicare a nivelului, adică pH pozitiv.

   

PUNEREA ÎN FOLOSINTA A  PISCINEI


La începutul sezonului cald, piscina dvs. trebuie pusă în funcţiune. Este foarte important să urmaţi o serie de recomandări pentru a evita eventualele probleme care ar putea să apară de-a lungul verii:

1.  Verificaţi dacă echipamentul piscinei (pompă, filtru etc.) se află într-o perfectă stare de funcţionare.
2.   Dacă este necesar, goliţi complet bazinul şi curăţaţi-l cu o substanţă de îndepărtare a depunerilor. Bazinul trebuie curăţat doar când soarele nu este prea puternic, pentru ca fundul şi pereţii laterali să fie umezi. Aplicaţi produsul de îndepărtare a depunerilor, lăsaţi să acţioneze o jumătate de oră, iar apoi limpeziţi cu apă.
3.     Odată ce bazinul este curat, îl puteti umple cu apă.
4.     Aplicaţi o clorinare puternică cu diclor granulat (20 gr. substanţă/ 1 mc apă) sau cu tablete de clor cu acţiune rapidă (2 tablete/1 mc apă). Dacă durează mai mult de o zi pentru ca piscina dvs. să se umple este necesar ca substanţele de clorinare să fie dozate proporţional, pentru a evita formarea algelor.
5.     Testaţi nivelul pH-ului din apă şi încercaţi să-l menţineţi între 7,2 şi 7,6 cu ajutorul substanţelor de reglare a nivelului acestuia.
6.     Aplicaţi programul de întreţinere a apei.

PROGRAM DE INTRETINERE A APEI
Secretul păstrării piscine iasi dvs. într-o perfectă stare de curăţenie este aplicarea corectă a tratamentului preventiv. Pentru aceasta este necesar să respectaţi următoarele sfaturi:


ZILNIC:
1.     Analizaţi nivelul pH-ului din apă şi stabilizaţi-l dacă este necesar
2.  Analizaţi nivelul clorului rezidual, păstrându-l între 0,5 şi 2 ppm (părţi de milion). Dacă folosiţi un aparat pentru dozare, încercaţi să menţineţi acest nivel constant.
3.     Curăţaţi apa de frunze şi insecte


SAPTAMANAL:
1.     Curăţaţi skimmerele şi periaţi pereţii bazinului. Apoi curăţaţi şi fundul bazinului.
2.     Curăţaţi filtrul în direcţia de deversare a apei şi curăţaţi de asemenea şi prefiltrul pompei. Inlocuiţi triclorul compact din skimmere sau di dozator.
3.     Adăugaţi doza necesară de substanţe antialge.

ATENTIE:
1.     Păstraţi nivelul apei constant.
2.     Când adăugaţi o nouă cantitate de apă în piscină, verificaţi ca aceasta să aibă nivelul optim al pH-ului şi al clorului. In caz contrar, reglaţi acest nivel cu ajutorul substanţelor potrivite.
3.     Când există pericolul să plouă, măriţi doza de clor şi substanţă antialge.
4.     Verificaţi dozatorul de clor  şi menţineţi-l într-o stare bună de funcţionare.


TESTAREA APEI

Utilizarea testeruluipentru nivelul de Cl si pH al apei din piscine este o operatiune care trebuie facuta permanent atat pentru a optimiza randamentul clorului cat si pentru a stii ce actiune trebuie facuta.

Important:
  • Nu amestecati niciodata clorul cu alte substante chimice; exista pericolul de a intra in reactie si a se produce gaze cu effect nociv pentru organism
  • Pastrati testerul ferit de soare pentru a evita decolorarea scalei si implicit acuratetea de citire a nivelului de pH din apa piscinei
  • Testerul poate fi utilizat cu tablete sau picaturi, dar cele mai eficiente sunt tabletele
 Nivelul pH-ului trebuie sa fie intre 7,0 – 7,6. In acest interval eficacitatea clorului este maxima., nu este atacata instalatia de filtrare (pompa, filtru, fitinguri) iar ochii si pielea inotatorilor nu se va irita.

Dozarea substantelor chimce se face conform instructiunilor primite odata cu tester-ul sau conform urmatorilor pasi:

  • Daca valoarea pH-ului este prea mare adaugati pH-
  • Daca valoarea pH-ului este prea mica adaugati pH+
Nivelul clorului trebuie sa fie intre 0,5 – 3,0. Valoarea optima insa este intre 0,5 – 1,5.

Daca nivelul clorului este prea mare nu trebuie sa faceti nimic. Clorul se va evapora in timp.

Daca nivelul este prea mic trebuie sa adaugati clor in cantitati mici pana veti ajunge la valoarea dorita.


RECOMANDARI la introducerea substantelor chimce in apa piscine iasi:

  • NU amestecati niciodata substantele in acelasi recipient; exista pericolul formarii de gaze cu efect nociv asupra organismului uman.
  • Asteptati cca 15 minute dupa fiecare operatiune de introducere a substantelor
  • Introducerea substantelor trebuie facuta sub forma lichida; in cazul liner-ului tabletele/ granulele aplicate direct in bazin vor ataca culoarea acestuia.
  • Iintroduceti chimicalele in fata duzei de introducere a apei; in acest fel se vor dispersa mai repede
  • Introduceti clorul numai dupa apusul soarelui intrucat razele solare directe diminueaza eficacitatea acestuia.
  • Relatia dintre nivelul pH-ului si eficacitatea clorului este foarte importanta si de aceea valoarea pH-ului trebuie sa se situeze in intervalul 7.0 - 7.6.